Zorgeloos zwanger

Plasproblemen tijdens en na de zwangerschap

Ongeveer een derde tot de helft van alle zwangere vrouwen heeft tijdens de zwangerschap of direct na de bevalling last van ongewild urineverlies, meestal door zogenaamde inspannings- of stressincontinentie.  Dit is perfect te voorkomen.

Het gaat over urineverlies tijdens lichamelijke inspanningen of belasting en bij verhoogde druk zoals plotse schokken, hoesten, niezen, lachen of persen. 

Meestal verdwijnen deze klachten spontaan in de eerste weken na de bevalling, maar 15 tot 20 procent van de vrouwen heeft ook na één jaar nog klachten.

Prenatale kine 

Tijdens de zwangerschap kan u onder begeleiding van een gespecialiseerde kinesist prenatale oefeningen volgen.

De behandeling van ongewild urineverlies tijdens en na de zwangerschap bestaat voornamelijk uit oefeningen en tips om uw bekkenbodemspieren te versterken en optimaal te leren gebruiken. Doel van deze oefeningen is het verbeteren van de kracht, uithouding en coördinatie, bijvoorbeeld het aanspannen van bekkenbodemspieren tijdens hoesten, niezen en heffen. 

Dit kan helpen om ongewild urineverlies tijdens de zwangerschap en na de bevalling te voorkomen, of alleszins om de klachten sneller te doen verdwijnen. Zo blijkt uit onderzoek dat 70 tot 80 procent van de vrouwen die  een programma met bekkenbodemspieroefeningen volgden, na een half jaar geen klachten meer hadden, tegenover ongeveer 55 procent van de vrouwen zonder behandeling.

Prenatale kine bestaat onder meer ook uit ontspanningsoefeningen, houdingsoefeningen, ademhalingstechnieken en persoefeningen. Het oefenen van de bekkenbodemspieren komt uitgebreid aan bod.

Postnataal

Zes weken na de bevalling kunt u starten met een intensieve postnatale oefentherapie. Aan de hand van speciale oefeningen worden de bekkenbodemspieren in combinatie met de buik-, rug- en bilspieren getraind. 

Dit gebeurt het beste onder begeleiding van een gespecialiseerde kinesist.
Met een voorschrift van een arts krijgt u enkele sessies postnatale kinesitherapie terugbetaald. Informeer u zeker.

meer info op www.gezondheid.be