Geef rugpijn geen kans!

En dan nu… naar buiten !

Wist je dat rugklachten de oorzaak zijn van 75 % van tijdelijke arbeidsongeschiktheid in België?
Dit is een van de meest onderbelichte redenen van tijdelijk werkverlet, en behoorlijk lastig voor wie er mee geconfronteerd wordt. Gelukkig kan je rugpijn goed voorkomen.

Contradictorisch genoeg is onderbelasting meestal de grote boosdoener.
Onze rug is ongetraind en raakt dus oververmoeid bij activiteit.

Uiteraard kan rugpijn ook veroorzaakt worden door reuma, een trauma, erfelijkheid, een hernia of zelfs tumor, maar dat is slechts een kleine minderheid.

De meeste klachten noemt men trouwens “atypisch”, dit wil zeggen dat ze niet te herleiden zijn tot een of ander duidelijk letsel. Een medische scan geeft  zelden een waterdichte diagnose. Daarom worden bij klachten  ook de gewoontes van de patiënten in kaart gebracht.

En daar wringt meestal het schoentje: ZITTEN is de grote boosdoener.

Het is redelijk eenvoudig: gebruik je je rug te weinig dan wordt hij minder flexibel.

Bovendien verhoogt langdurig zitten de druk op onze tussenwervelschijven.  Dat zijn een soort van natuurlijke stootkussens.  Door  overbelasting verliezen deze schijven een deel van hun elasticiteit, met meer rugpijn tot gevolg. En tenslotte:  ook extra kilo’s verhogen de druk op de tussenwervelschijven en zo verhoogt de kans op slijtage.

Hoe voorkomen?

Rugpijn kan je dus perfect vermijden door minder te zitten.  Heb je een zittend beroep?  Zorg dan dat je overdag toch nog voldoende beweegt, blijf niet uren aan een stuk in dezelfde houding zitten.  En beweeg ook voldoende na je werkuren.

Ook bij rugpijn is het nefast om te blijven liggen of zitten.  Je geneest het beste door te bewegen.

Gerichte oefentherapie kan je een flink stuk op weg helpen.  Dankzij een juiste houding en tips om meer en beter te bewegen kan je veel leed voorkomen.

Heb je een hekel aan een stappenteller?
De beste motivatie is om samen te bewegen. Iedere week drie keer een halfuurtje wandelen, doet wonderen.

Dus… nu naar buiten en teRUG fit!

Contacteer ons gerust voor meer tips en advies.