Perinatale kinesitherapie

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam veel veranderingen. De zwangerschap beïnvloedt onder meer je houding, soepelheid, evenwicht, stabiliteit, spierkracht, beweeglijkheid en ademhaling. Perinatale kinesitherapie is erop gericht deze veranderingen op te vangen, zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling.

Prenatale kinesitherapie

Tijdens de prenatale sessies worden ontspanningsoefeningen, houdingsoefeningen, ademhalingstechnieken en persoefeningen aangeleerd om de zwangere vrouw voor te bereiden op de bevalling. Zwangerschapsklachten als rugpijn, bekkenpijn en bekkenbodemproblemen, … worden behandeld en gezonde sportieve activiteiten worden gestimuleerd.

De sessies starten vanaf het derde trimester van de zwangerschap.

Postnatale kinesitherapie

Tijdens de postnatale sessies  oefenen we de bekkenbodem, buik- en bilspieren om ze na de bevalling opnieuw te versterken. Bij de zwangerschap en na de bevalling verliest de bekkenbodem immers aan kracht en uithouding. Door het toegenomen gewicht van de baby zijn de spieren vermoeid en uitgerekt. Tijdens de bevalling kunnen ze gescheurd of ingeknipt zijn. Soms worden de spieren ook niet correct gebruikt. Dit alles kan leiden tot urineverlies, pijn in de onderbuik of seksuele problemen.

We werken aan de heropbouw van de fysieke conditie en het behandelen van bovenvernoemde klachten.

Deze sessies kunnen gestart worden vanaf 6 weken na de bevalling.